ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Συνταγές του Τσελεμεντέ

Μουσακάς

Παστίτσιο

Μουσακάς  

Υλικά για τον μουσακά :
1 κιλό μελιτζάνες
1 κιλό πατάτες
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
Μισό φλυντζάνι λάδι
2 κρεμμυδάκια ξερά ψιλοκομμένα
1 ποτήρι λευκο κρασί
1 κουταλια σ. πάστα τομάτας
λίγη κανέλα
αλάτι, πιπέρι

Υλικά για τη μπεσαμέλ :
6 κουτ Βούτυρο
8 κουτ. Αλεύρι
1 λίτρο Γάλα
1 Αυγό
αλάτι πιπέρι

Συνταγή του Μουσακά:
Σε ένα βαθύ κατσαρολάκι βάζουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε με μία κουταλιά λάδι.
Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μία κατσαρόλα με λάδι. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε.
Βάζουμε την πάστα διαλυμένη σε ένα ποτήρι νερό, την κανέλα, το αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε.
Σε ένα τηγάνι ροδίζουμε τις πατάτες. Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ.
Σε ταψί απλώνουμε πρώτα τις πατατες, μετά τις μισές μελιτζάνες, από επάνω τον κιμά. Τέλος απλώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζανες.

Συνταγή της Μπεσαμελ:
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε το βούτυρο με το αλεύρι και ρίχνετε το γάλα σιγά-σιγά. Ανακατεύετε να γίνει πηχτή η σάλτσα. Βγάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το αυγό. Αφού γίνει η μπεσαμέλ την απλώνουμε πάνω από τις μελιτζάνες και βάζουμε το ταψί στο φούρνο, για να μαγειρευτεί μέχρι να ροδοκοκκινίσει η μπεσαμέλ σε μέτριο φούρνο.

Παστίτσιο  

Υλικά για το παστιτσιο :
500γρ. μοσχαρίσιο κιμά
300γρ. τυρί τριμμένο (κεφαλογραβιέρα προτείνω)
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο (αυτά με την τρύπα στη μέση :-))
1,5 λίτρο γάλα φρέσκο
5 κουταλιές κορν φλάου
 λίγο ξύδι
1 κουταλιά φυτίνη
λίγο λάδι
2 αυγά
80 γρ. πουμαρό
αλάτι

Παρασκευή της συνταγής για παστίτσιο :
Αρχικά βράζουμε τα μακαρόνια για παστιτσιο με λίγο αλάτι για περίπου 8 λεπτά. Αφού βράσουνε να σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με το ασπράδι από 2 αυγά. Φυλάμε σε ενα δοχείο μικρό τους 2 κρόκους από τα αυγά γιατί θα μας χρειαστούν για τη μπεσαμέλ. Τοποθετούμε λίγο λάδι σε ένα τιγάνι και το βάζουμε στη φωτιά (Το τηγάνι καλό θα είναι να ναι βαθύ). Τσιγαρίζουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε με μια ξύλινη κατά προτίμηση σπάτουλα. Ρίχνουμε λίγο ξυδάκι για μυρωδιά και αφού τσιγαριστεί ο κιμάς ρίχουμε ένα μεγάλο ποτήρι νερό και το πουμαρό. Προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε. Όταν σωθούν όλα τα υγρά προσθέτουμε λίγο τριμμένο τυράκι στο τιγάνι και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και πάμε να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ. Πέρνουμε μια κατσαρόλα και τη γεμίζουμε με το γάλα όλο εκτός από ένα μικρό ποτήρι (1,250 λίτρα δηλαδή). Προσθέτουμε και μία κουταλιά φυτίνη και περιμένουμε να βράσει το γάλα. Προσοχή, το μάτι να μην είναι σε πολύ υψηλή θερμοκρασία (γύρω στο 1.5 με 2 είναι καλά). Ταυτόχρονα σε ένα μπολάκι ρίχνουμε 5 κουταλιές κορν φλάου, το γάλα που αφήσαμε και ανακατεύουμε. Μόλις το γάλα στη κατσαρόλα αρχίσει να βράζει ρίχνουμε και το κρύο γάλα με το κορν φλάου προσθέτωντας και λιγο αλάτι και ανακατεύουμε. Όσο περνάει η ώρα το μίγμα μας πήζει και σε λίγα λέπτα έχει τη μορφή κρέμας. Βγάζουμε το μίγμα από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει 5 λεπτά, προσθέτουμε τους 2 κρόκους και λίγο τυράκι ανακατεύουμε καλά και είμαστε έτοιμοι! Αλοίφουμε ένα ταψί με λίγο λάδι, προσθέτουμε στην επιφάνειά του λίγο τυρί και ρίχνουμε λίγα μακαρόνια και μετά πάλι τυρί. Όταν έχουμε ρίξει τα μισά μακαρόνια ρίχνουμε τον κιμά ώστε να καλύψει στην επιφάνεια τα μακαρόνια και λίγο τυράκι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και τυρί και στο τέλος τη μπεσαμέλ. Αν μας έχει μείνει λίγο τυρί το ρίχνουμε και αυτό πανω απο το παστίτσιο. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 180 βαθμούς και κάνουμε υπομονή. Το παστίτσιο σας είναι έτοιμο.

 

 

Γυμνάσιο Σίφνου Με Τ.Λ.