Το Σχολείο μας βρίσκεται στην Απολλωνία της Σίφνου. Η πρόσβαση σε αυτό μπορεί να γίνει οδικώς ακολουθώντας το δρόμο προς Καταβατή, είτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και επιλέγοντας τη στάση Καταβατή στα δρομολόγια προς Πλατύ Γιαλό, Φάρο και Βαθύ, είτε με τα πόδια από το μονοπάτι της Απολλωνίας προς την Καταβατή.

Το κτίριο του Γυμνασίου Σίφνου χτίστηκε τη δεκαετία του 1930 και στέγαζε αρχικά το Δημοτικό Σχολείο Σίφνου (1935-1988). Κατόπιν, χτίστηκε νέα πτέρυγα μεταξύ των ετών 1986-1988 για να λύσει το στεγαστικό πρόβλημα του σχολείου εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των μαθητών που απαιτούσε τo χωρισμό των τάξεων σε τμήματα. Στα νέα κτίρια ιδρύθηκε το εργαστήριο Πληροφορικής (1994-1995), αυξήθηκε και οργανώθηκε η δανειστική βιβλιοθήκη με περισσότερους από 7000 τόμους βιβλίων και έγινε προμήθεια είτε με δωρεές είτε με κρατική χορηγία εποπτικών μέσων διδασκαλίας. Παράλληλα κατασκευάστηκε στο προαύλιο γήπεδο μπάσκετ. Από το 2001 το σχολείο ορίστηκε ως εξεταστικό κέντρο για τις πανελλαδικές εξετάσεις. 

Στην ιστοσελίδα αυτή θα βρείτε πληροφορίες για το Γυμνάσιο της Σίφνου με Λυκειακές Τάξεις, το τρέχον Πρόγραμμα Σπουδών του Γυμνασίου και του Λυκείου, τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο σύστημα Πρόσβασης στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα, ενημερώσεις για τους Γονείς και τους μαθητές μας, χρήσιμες πληροφορίες για το Νησί μας, αλλά και πρόσβαση στα άλλα ενεργά ιστολόγια του Σχολείου, όπως το blog και η ηλεκτρονική μας τάξη.

Ανακοινώσεις και δράσεις του Σχολείου μας θα διαβάσετε στο blog μας!!! http://blogs.sch.gr/gymsifno

Καλό σερφάρισμα...

 

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Διαγωνισμοί Φυσικής 2016

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει:
  • τον 26ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Γενικού Λυκείου 2016. Ο διαγωνισμός αφορά τους μαθητές όλων των τάξεων των Γενικών Λυκείων της χώρας και
  • τον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Γυμνασίου 2016. Ο διαγωνισμός αφορά τους μαθητές όλων των τάξεων των Γυμνασίων της χώρας.
? Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γενικού Λυκείου 2016 και για τις τρεις τάξεις, καθώς και ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γυμνασίου 2016 και για τις τρεις τάξεις, θα διενεργηθούν στις 05 Μαρτίου 2016, ημέρα Σάββατο και ώρα 9:30 π.μ.
? Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές θα υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο σχολείο τους, μέχρι την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016.
? Τα σχολεία θα διαβιβάσουν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες ανήκουν, πίνακα με τα ονόματα των ενδιαφερόμενων μαθητών.
? Ο διαγωνισμός θα έχει διάρκεια τρεις (03) ώρες για τους μαθητές Γενικού Λυκείου και δύο (02) ώρες για τους μαθητές Γυμνασίου και θα διενεργηθεί στα κατά τόπους Γυμνάσια ή Γενικά Λύκεια που θα οριστούν από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τις τοπικές Επιτροπές Εξετάσεων θα συγκροτήσουν οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους κλάδου ΠΕ04 και τα τοπικά παραρτήματα της Ε.Ε.Φ., όπου αυτά υπάρχουν.
? Η εξεταστέα ύλη (ΓΕ.Λ.) για την Α΄ Λυκείου θα είναι η διδακτέα ύλη της τάξης αυτής μαζί με την ύλη του Γυμνασίου, για τη Β΄ Λυκείου θα είναι η διδακτέα ύλη της Φυσικής Γενικής Παιδείας και της Φυσικής της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών της τάξης αυτής, ενώ για τη Γ΄ Λυκείου θα είναι η διδακτέα ύλη της Φυσικής της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών της τάξης αυτής, καθώς και η ύλη της Φυσικής Α΄ Λυκείου και της Φυσικής Γενικής Παιδείας Β΄ Λυκείου.
? Η εξεταστέα ύλη για την κάθε τάξη του Γυμνασίου θα είναι η διδακτέα ύλη της τάξης αυτής.
? Συνιστάται στους μαθητές να έχουν μαζί τους υπολογιστή τσέπης, αλλά όχι κινητό τηλέφωνο του οποίου η κατοχή και χρήση απαγορεύεται σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού.
 
Ειδικά για τους μαθητές της Γ΄ Γενικού Λυκείου ο Διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις:
? Η πρώτη φάση θα διεξαχθεί το Σάββατο 05 Μαρτίου 2016, 9:30 π.μ. - 12:30 μ.μ, στα τοπικά εξεταστικά κέντρα, όπως περιγράφηκε παραπάνω.
? Η δεύτερη φάση, στην οποία θα συμμετάσχουν οι μαθητές με τις μεγαλύτερες βαθμολογίες της πρώτης φάσης της Γ΄ Λυκείου και συγκεκριμένα οι τριάντα (30) πρώτοι, θα διεξαχθεί το Σάββατο 23 Απριλίου 2016, 9:30 π.μ.- 12:30 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στον χώρο του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, στο τμήμα Φ.Π.Ψ. (Παν/πολη Ζωγράφου).
? Η εξεταστέα ύλη στη δεύτερη φάση θα είναι η διδακτέα ύλη της Φυσικής Γενικής Παιδείας και της Φυσικής της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών της Α΄, της Β΄ και της Γ΄ Γενικού Λυκείου και τα θέματα θα είναι μεγαλύτερης δυσκολίας από εκείνα της πρώτης φάσης.
? Οι πέντε πρώτοι μαθητές της δεύτερης φάσης (με την προϋπόθεση ότι θα είναι διαθέσιμοι για τη φάση της προετοιμασίας, όπως αυτή περιγράφεται ακολούθως) θα συγκροτήσουν την Εθνική Ομάδα (αυτοί ή οι κατά σειρά επιλαχόντες), η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 47η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2016, στην πόλη Ζυρίχη της Ελβετίας (από 10 έως 18 Ιουλίου 2016).
Και στις δύο φάσεις του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικής Γενικού Λυκείου 2016, οι μαθητές θα διαγωνιστούν - όπως και στο παρελθόν - τόσο σε θεωρητικά θέματα όσο και σε πειραματικό πρόβλημα, χωρίς τη λήψη μετρήσεων, αλλά με επεξεργασία πραγματικών πειραματικών δεδομένων. Σε όλους τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φυσικής Γενικού Λυκείου καταβάλλεται προσπάθεια προσέγγισης των θεμάτων των Διεθνών Ολυμπιάδων Φυσικής, αλλά και επιχειρείται η δοκιμαστική εφαρμογή τέτοιων θεμάτων σε εξεταστικό περιβάλλον από τους Έλληνες μαθητές.
Οι πέντε μαθητές, που θα επιλεγούν μετά τη δεύτερη φάση για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην 47η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2016, θα προετοιμαστούν στο Εργαστήριο Εκπαιδευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διάρκεια της προετοιμασίας είναι περίπου μία εβδομάδα (μεταξύ των Πανελληνίων Εξετάσεων και των Διεθνών Ολυμπιάδων). Την προετοιμασία των μαθητών αναλαμβάνουν και πραγματοποιούν εθελοντικά οι υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Εργαστηρίου. Η πλήρης και αδιάλειπτη συμμετοχή των υποψηφίων στην προετοιμασία αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιακή Ομάδα.
Επιπρόσθετα, σας ενημερώνουμε ότι στην περσινή 46η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2015, που διεξήχθη από 05 έως 12 Ιουλίου 2015 στο Mumbai της Ινδίας, η Εθνική Ολυμπιακή Ομάδα Φυσικής, αποτελούμενη από τους μαθητές Σιαμμένο Φώτιο του 3ου ΓΕ.Λ. Ξάνθης, Λυμπερόπουλο ? Μπούταλη Φίλιππο του Κολλεγίου Αθηνών, Τσαγκαλίδου Ζωή του Λυκείου ΑΞΙΟΝ Ξάνθης, Παπαδόπουλο Μενέλαο του 4ο ΓΕ.Λ. Λαμίας και Αντωνάτο Σπυρίδωνα του Κολλεγίου Αθηνών, αντιπροσώπευσε επάξια τον μαθητικό πληθυσμό της χώρας μας, προσθέτοντας σε μια σειρά επιτυχημένων ελληνικών συμμετοχών σε προηγούμενες Ολυμπιάδες μία ακόμη διάκριση με Εύφημη Μνεία στην Τσαγκαλίδου Ζωή.
Η Διεύθυνσή μας εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια στους βραβευθέντες μαθητές και σε όλους τους συμμετέχοντες στον ανωτέρω διαγωνισμό, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Επειδή η αποστολή των θεμάτων στα εξεταστικά κέντρα τόσο για τον Διαγωνισμό του Γενικού Λυκείου, όσο και για τον Διαγωνισμό του Γυμνασίου, θα γίνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα σχολεία τα οποία θα οριστούν ως εξεταστικά κέντρα, πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2016 στην σχετική φόρμα, που θα βρουν στον δικτυακό τόπο http://www.eef.gr τα εξής στοιχεία:
1) Δ/νση Δ.Ε. στην οποία ανήκει το σχολείο
2) Επωνυμία σχολείου
3) Εξεταστικό Κέντρο για το Διαγωνισμό:
α. Γενικού Λυκείου
β. Γυμνασίου
γ. Γενικού Λυκείου και Γυμνασίου
4) Τηλέφωνο σχολείου
5) Αριθμό Fax σχολείου
6) E-mail σχολείου
7) Ονοματεπώνυμο Διευθυντή
8) Ταχυδρομική διεύθυνση σχολείου
 
Όλα τα σχολεία επίσης πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2016 στην αντίστοιχη φόρμα που θα βρουν στον δικτυακό τόπο http://www.eef.gr τα στοιχεία των μαθητών τους που θα λάβουν μέρος στον Διαγωνισμό:
 
1. Δ/νση Δ.Ε. στην οποία ανήκει το σχολείο
2. Επωνυμία σχολείου
3. Τηλέφωνο σχολείου
4. Αριθμό Fax σχολείου
5. E-mail σχολείου
6. Ονοματεπώνυμο Διευθυντή
7. Ταχυδρομική διεύθυνση σχολείου
8. Ονοματεπώνυμα μαθητών
9. Πατρώνυμα μαθητών
10. Μητρώνυμα μαθητών
11. Τάξη / τμήμα μαθητών
 
Οι συμπληρωμένες φόρμες θα αποστέλλονται στη διεύθυνση e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .
Για επιβεβαίωση της ορθής λειτουργίας των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα σταλεί δοκιμαστικό μήνυμα προς τα εξεταστικά κέντρα μέχρι τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016.
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Γριβαίων 6, ΤΚ 10680 Αθήνα, τηλ: 210-36.35.701, 210-36.10.690, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .
Πληροφορίες και παλαιά θέματα (με τις λύσεις τους) των Πανελλήνιων Διαγωνισμών Φυσικής Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου και των Διεθνών Ολυμπιάδων Φυσικής υπάρχουν στον δικτυακό τόπο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών: http://www.eef.gr
Η σύνθεση και η επιλογή των θεμάτων, καθώς και η αξιολόγησή τους, θα γίνει από τις αντίστοιχες για κάθε βαθμίδα επιτροπές των Πανελλήνιων Διαγωνισμών Φυσικής 2016 της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, υπό την επιστημονική εποπτεία της επίκουρης καθηγήτριας του Φ.Π.Ψ., Φυσικού κ. Ζαχαρούλας Σμυρναίου. Οι πρωτεύσαντες μαθητές κάθε τάξης θα βραβευθούν.
Επισημαίνεται ότι η μετακίνηση των μαθητών θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο, καθώς επίσης και η συμμετοχή των εκπαιδευτικών θα είναι εθελοντική και χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.