Ομάδα Πληροφορικής-Ρομποτικής

Σύγχρονες Τεχνολογίες και Ρομποτική στο Γυμνάσιο Σίφνου με Τάξεις Λυκείου 2015-2018

Πηγή: Σιφναϊκά Νέα

 

Το Νοέμβριο του σχολικού έτους 2015-2016 και με τη διαπίστωση της αναξιοποίητης αγάπης και του ταλέντου πολλών μαθητών του σχολείου μας για τον προγραμματισμό των Η/Υ, ξεκίνησαν μαθήματα γλωσσών προγραμματισμού εκτός του σχολικού ωραρίου, με σκοπό την εμβάθυνση στις τεχνολογίες του μέλλοντος. Τον Ιανουάριο του 2016, το ίδρυμα Ευγενίδου πήρε μια σημαντικότατη απόφαση να στηρίξει το έργο αυτό, διοργανώνοντας τον 1ο διαγωνισμό Πληροφορικής τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, με χρηματικά έπαθλα για τους μαθητές, που θα συμμετείχαν στα μαθήματα και το διαγωνισμό αυτό. Με την εμπειρία και στήριξη του Επιστημονικού υπευθύνου του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Θεολόγου Κελέσογλου και του καθηγητή Πληροφορικής του ΕΠΑΛ κ. Κωνσταντίνου Παπαστάμκου, 30 σχεδόν μαθητές από το Γυμνάσιο-Λύκειο-ΕΠΑΛ της Σίφνου, διδάχθηκαν, προγραμμάτισαν και τέλος διαγωνίστηκαν σε ένα πολύ δύσκολο θέμα, με άριστα αποτελέσματα. Το Ίδρυμα Ευγενίδου, όχι μόνο αντάμειψε τους μαθητές, αλλά και χρηματοδότησε το σχολείο μας, δίνοντας μας την ευκαιρία να προμηθευτούμε νέο εξοπλισμό. Επιλέξαμε τη Ρομποτική ως εκπαιδευτική τεχνολογία που διδάσκεται σε όλη την Ελλάδα και τον Κόσμο και ως εκ τούτου το καλοκαίρι του 2016, προμηθευτήκαμε 2 ρομποτικά συστήματα τύπου LEGO Mindstroms EV3.

Έτσι ξεκίνησε το υπέροχο εκπαιδευτικό ταξίδι για όλους μας. Από τον Οκτώβριο του 2016 τα εξωσχολικά μας μαθήματα εστιάστηκαν στη Ρομποτική και στον αυτοματισμό δύσκολων ενεργειών και κινήσεων αλλά και άλλων διαθεματικών δράσεων. Οι μαθητές μας διδάχθηκαν και εξοικειώθηκαν στον προγραμματισμό αισθητήρων και στην αυτοματοποίηση κινήσεων των ρομπότ σε δύσκολα περιβάλλοντα (μακέτες). Την ίδια χρονιά και με δεδομένη την έκθεση του Μουσείου του Αμβούργου για τη Σίφνο, σε συνεργασία με την καθηγήτρια Γερμανικών κ. Παναγιώτα Σίμου, οι μαθητές της ρομποτικής που διδάσκονταν Γερμανικά, προγραμμάτισαν το ρομπότ να ταξιδεύει πάνω σε έναν χάρτη της Σίφνου, να σταματά στα σημαντικότερα μέρη και να περιγράφει στα Γερμανικά την περιοχή. Δημιούργησαν δηλαδή ένα τουριστικό ρομπότ (Lehr deinen Roboter Deutsch)!

Για 2η χρονιά το Ίδρυμα Ευγενίδου ήταν παρών και με τον κ. Κελέσογλου οργανώθηκε ο 2ος Διαγωνισμός Πληροφορικής το Πάσχα του 2017, με έμφαση στη ρομποτική και με χρηματικά έπαθλα στους διακριθέντες μαθητές. Σε μια πολύ απαιτητική πίστα διεθνών προδιαγραφών, οι διαγωνιζόμενοι μαθητές επέδειξαν εντυπωσιακά έργα.

Πλέον, δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε το ταλέντο κάποιων μαθητών, εγκλωβισμένο στα όρια του σχολείου μας. Και έτσι το φετινό σχολικό έτος 2017-2018, πήραμε τη δύσκολη και γεμάτη αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα απόφαση, να συμμετάσχουν οι μαθητές μας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής μαζί με όλα τα σχολεία της Ελλάδας. Στυλοβάτης του εγχειρήματος αυτού ήταν από την πρώτη στιγμή ο Θεολόγος του Σχολείου μας κ. Αργύρης Γκούμας, του οποίου οι γνώσεις σε τεχνολογικά θέματα αλλά και η διάθεσή του για ενασχόληση με τις Νέες Τεχνολογίες είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Οι απαιτήσεις του διαγωνισμού ήταν πραγματικά πολύ υψηλές και 6 μαθητές (Βασίλης Γεωργούλης, Νικόλας Καλαμάρης, Κώστας Λουκατάρης, Μαργαρίτα Σταυριανού, Κώστας Φράγκος, Γιώργος Φύσσας) έβαλαν στοίχημα με τον εαυτό τους ότι θα τα καταφέρουν και έτσι οργανώθηκε η ομάδας μας η SifnosRobotics. Η ιδέα μας καινοτόμα και απαιτητική, ήταν μάλλον άθλος για να υλοποιηθεί, αν δεν ήταν ο Δήμος Σίφνου να στηρίξει οικονομικά την προσπάθεια και να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο Πληροφορικής μέσα σε ένα Δημόσιο Σχολείο. Αγοράσαμε μέχρι και τρισδιάστατο εκτυπωτή για να σχεδιάζουμε και να εκτυπώνουμε μόνοι μας τα υλικά μας. Ίσως ακούγεται εξωπραγματικό αλλά οι 6 μαθητές της Α' και Β' Λυκείου έκαναν βιομηχανικό σχεδιασμό και εκτύπωναν μόνοι τους μηχανολογικά τμήματα με τη βοήθεια του κ. Γκούμα! Πολλοί ιδιώτες πέρασαν από το εργαστήριο μας και άφησαν τον εξοπλισμό τους ή την τεχνογνωσία τους αφιλοκερδώς για να στηρίξουν την προσπάθεια των 6 μικρών ρομποτιστών από τη Σίφνο.

 

 

Όλα τα άλλα νομίζω ότι είναι γνωστά! Βγήκαμε στην τηλεόραση και στην περιβαλλοντική εκπομπή ECO NEWS του ΣΚΑΙ, στο ραδιόφωνο, κάναμε παρουσιάσεις σε φορείς και την εκπαιδευτική κοινότητα, δημιουργήσαμε ένα αυτόνομο ενεργειακά ρομποτικό δέντρο, το RoboTree, που στοχεύει στη ενίσχυση της Βιώσιμης Αειφόρου Ανάπτυξης της Σίφνου, και κατ' επέκταση όλης της Νησιωτικής Ελλάδας αλλά και άλλων δύσβατων και απομακρυσμένων περιοχών και παρουσιάσαμε το έργο μας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής 2018 στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου. Χιλιάδες μαθητές από όλη την Ελλάδα, γονείς και κριτές, και ανάμεσα τους 6 μαθητές καλοντυμένοι, με ήθος, ευγένεια και γνώσεις εκ της Σίφνου ορμώμενοι, έτοιμοι για όλα.

 

Όλη η Ελλάδα είδε το γνωστό πλέον RoboTree, που έχει τη μορφή δέντρου, και κατασκευάστηκε με ξύλα, φλούδες από φίδες και φύλλα εκτυπωμένα σε τρισδιάστατο εκτυπωτή. Είναι εφοδιασμένο με υπολογιστές, είναι σταθμός συλλογής και αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας όπου ειδικοί αισθητήρες ανιχνεύουν τη θέση του Ήλιου και παρέχουν τη δυνατότητα κίνησης των κλαδιών του προς εκείνη την κατεύθυνση με τη μέγιστη προσπίπτουσα ακτινοβολία. Πάνω στο RoboTree βρίσκεται κάμερα με δυνατότητα νυχτερινής όρασης για αποστολή εικόνας τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Στην περίπτωση που το ρομπότ είναι τοποθετημένο σε κάποια περιοχή NATURA ή άλλου φυσικού-περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, ερευνητές και επιστήμονες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη συγκεκριμένη περιοχή σε πραγματικό χρόνο από την οθόνη του υπολογιστή τους. Σε περίπτωση πυρκαγιάς η επέμβαση των πυροσβεστικών μονάδων θα μπορεί να είναι άμεση και να αποφευχθεί με αυτόν τον τρόπο μια φωτιά που θα κατέστρεφε τη χλωρίδα και την πανίδα της προστατευόμενης περιοχής. Το RoboTree διαθέτει επίσης ένα πολύ καινοτόμο πρότυπο σύστημα συλλογής της νυχτερινής υγρασίας, που προτείνεται από την ομάδα μας ως λύση στο πρόβλημα της ανυδρίας στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Τέλος για να ενισχύσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες των Δημοτικών και Τουριστικών Αρχών στα πλαίσια του περιπατητικού τουρισμού, το RoboTree διαθέτει ένα σύστημα για αποστολή σήματος έκτακτης ανάγκης, όσων περιπατητών χρήζουν βοήθεια σε κάποιο μονοπάτι.

Μετά από εξαντλητικές κρίσεις, η ομάδα μας κέρδισε το 3ο βραβείο Πανελλαδικά στη βαθμίδα του Λυκείου, κάνοντας περήφανους αυτούς τους υπέροχους γονείς που ήταν μαζί μας κάθε στιγμή. Για τα 6 αυτά παιδιά, ο δρόμος της προόδου τους θα μας έχει πάντα παρόντες και ήδη νιώθουμε ως εκπαιδευτικοί, περηφάνια για αυτό.

Ως υπεύθυνος του προγράμματος και μετά από τουλάχιστον 600 ώρες εντατικής δουλειάς τους τελευταίους 4 μήνες στο εργαστήριο του σχολείου μας, νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέποντας την τεχνολογική όρεξη που έχουμε δημιουργήσει στους μαθητές μας αλλά και στους μικρούς μαθητές του Δημοτικού που θα έρθουν του χρόνου στο Γυμνάσιο. Λίγες ημέρες μετά τη βράβευση των 6 μαθητών μας, ομάδα μαθητών της Στ' Δημοτικού έδωσαν στην καθηγήτρια των γερμανικών κ. Σίμου, το σχεδιάγραμμα από το RoboΧέλι, ενός αυτόνομου ενεργειακά ψαριού με πολύ έξυπνες λειτουργίες για την επιτήρηση των θαλασσών το οποίο και θέλουν να φτιάξουν την επόμενη χρονιά! Νομίζω ότι ως Δημόσιοι Λειτουργοί κερδίσαμε το στοίχημα της Αριστείας με συνεργάτες τους μαθητές μας. Εύχομαι το Γυμνάσιο Σίφνου με Τ.Λ. να συνεχίσει να καινοτομεί και να φιλοξενεί τα βραβεία των μαθητών του.

 

Δρ. Αθανάσιος Αλεξίου, Καθηγητής Πληροφορικής

 

Μπορείτε να μας βρείτε:

https://www.facebook.com/SifnosRobotics/

https://www.youtube.com/channel/UCmZHWcJINdNWgOR1ytLc4CQ